NL EN

home

Afdeling BIM-Engineering vergroot en deelt haar kennis
22 december 2017 -

In 2017 is Hendriks Bouw en Ontwikkeling gestart met een eigen BIM engineering afdeling. BIM-manager Joost van de Koppel en hoofd modelling en engineering Michiel Kitslaar vertellen over de nieuwe aanpak. 

Foto: Michiel Kitslaar

Analyse uitbesteden BIM

Joost: Vorig jaar hebben we de beslissing om het bouwkundige BIM engineeringwerk uit te besteden herijkt. Vanuit de organisatie kwam de behoefte om meer grip te hebben op het engineeringstraject, met name op kwaliteit en doorlooptijd. Het kostte nog altijd veel energie om stukken op tijd op het gewenste niveau te krijgen, ondanks het feit dat we met goede vaste partijen werken. Omdat wij garant willen staan voor optimale kwaliteit, die snel en tegen lage kosten wordt geleverd, hebben we eind vorige jaar de knoop doorgehakt en gekozen voor een eigen engineeringsclub.

Met een eigen BIM-afdeling vergroten we de klantwaarde

Met die eigen modelling & engineering afdeling hebben we veel meer controle op de kwaliteit en we kunnen zelf prioriteit in de planning aanbrengen. Bovendien investeren we in de kennis van onszelf waardoor we zogeheten “kennismodellen” creëren. Die hogere kwaliteit tegen een lagere kostprijs vertaalt zich uiteindelijk in meer klantwaarde. We hebben uitgerekend dat we de kosten voor het totale engineerstraject zeker kunnen halveren. Bij 300 woningen per jaar brengen we onze kostprijs alleen daardoor al drastisch omlaag, laat staan de voordelen die ontstaan doordat we constante stukken van hoge kwaliteit hebben op de bouwplaatsen. Daarnaast leggen we een goede basis om verder mee te vernieuwen en innoveren, bijvoorbeeld op het gebied van 4D & 5D BIM, virtual- en augmented reality en data driven construction. Om dit alles te realiseren is het belangrijk de juiste mensen binnen de organisatie te hebben: gelukkig hebben we die in de persoon van Michiel Kitslaar.

Wat was de uitdaging

Michiel: De opdracht is duidelijk; we willen in de zeer nabije toekomst een deel van onze projecten volledig zèlf in BIM gaan engineeren. Daarbij werken we integraal samen met ons Bouwbedrijf, onze projectontwikkelaars en ons installatiebedrijf Schrijvers. De uitdaging op korte termijn voor mijzelf was het opzetten van een volledig nieuwe afdeling Modelling & Engineering die deze ambities gaat realiseren. En tegelijkertijd goed kijken wat er allemaal al is binnen het bedrijf en wat er nog moet gebeuren. Gelukkig worden we daarbij enorm goed gesteund door de organisatie en mede daardoor gaan we erg hard.

Waar staan we nu

We hebben een vliegende start gemaakt waarbij we in een half jaar tijd zijn gegroeid van nul naar vier, en binnenkort vijf, collega’s. Ook de samenwerking met de diverse bedrijfsonderdelen, van ontwikkeling en bouw tot en met ons installatiebedrijf begint goed op stoom te komen; zo is het al gelukt om de calculatie rechtstreeks te koppelen aan de installatie-modellen. Naast die organisatorische zaken werken we hard aan het verBIMmen van onze projecten en daar zetten we grote stappen. Het eerste project dat we oppakken is de herstructurering van de Kolpingbuurt in Nijmegen, waarbij wij de 72 nieuwbouwwoningen samen met de werkvoorbereiders aan het digitaliseren zijn.

Bim

Waar gaan we naartoe

In de nabije toekomst gaan wij onze woningen volledig vanuit een 5D BIM model engineeren, waarbij calculaties en planningen uit het model worden gehaald zodat we zonder faalkosten of fouten ontwikkelen en bouwen. Dat klinkt voor sommigen misschien nog als science fiction maar de technieken zijn er al en worden al toegepast en bij ons wordt dat de nieuwe norm. Wij gaan hierdoor de klantwaarde enorm vergroten. Gelukkig ziet bij Hendriks iedereen ook de meerwaarde van BIM en vanuit onze gedeelde visie op klantwaarde en BIM willen wij vooroplopen in deze nieuwe wereld.

Kennis delen is kennis vermenigvuldigen

Omdat wij geloven in transparantie en in kennis delen stellen wij onze kennis ook graag beschikbaar aan derden. We kunnen de gewenste transformatie in de branche namelijk niet alleen maken en daarom delen wij de volgende kennis met de markt:

  • NL-SFB assembly codestructuur - zoals deze is opgesteld door de Dutch Revit Standards. Deze is te gebruiken voor het afcoderen van de elementen in het BIM;
  • NL-SFB assembly code structuur in combinatie met de NEN2699 structuur, deze code is uitgebreider dan de basis NL-SFB, en beschikt ook over een kostencode en een materiaalcode;
  • Solibri classificatie op basis van de NL-SFB assemblycode in combinatie met de NEN 2699 – deze classificatie codeert het gehele model in Solibri conform de opgenomen classificaties. Dat betekent dat het model in Revit en het model in Solibri één op één op basis van dezelfde bron uiteenvallen in de correcte ge-predefinieerde classificaties. Dit vormt weer een gedegen basis om rulesets op te bouwen;
  • De Hendriks Bouw en Ontwikkeling oriëntatiekubus, dit element plaatsen wij in de modellen op een vaste positie ten opzichte van het nulpunt. Als andere partijen dit ook doen wordt gelijk zichtbaar waar het afgesproken nulpunt zich bevindt en van wie het model is. De kubus is uiteraard te voorzien van het eigen logo van uw bedrijf!
  • Een tooltje (family) om de koppen- en lagenmaat van het gebouw uit te zetten. Het is een 3D-object, dus sparingen kozijnen en andere elementen kunnen snel en efficiënt worden uitgelijnd.

U kunt deze kennis downloaden op deze webpagina: http://bim.bouwinformatiediensten.nl.

In het aankomende jaar gaan wij op verschillende momenten kennis, family’s en mogelijk rulesets voor Solibri delen met de rest van Nederland. De doelstelling is om samen slimmer te worden, niet alleen door erover te praten, maar door daadwerkelijk informatie, kennis en kunde te delen.

We hebben bewust gekozen voor deze onderdelen, een goede codering, een juiste markering van het nulpunt en een tool om de koppen en lagenmaat uit te zetten in het model. Deze onderdelen vormen mede de basis van een goed model.  

Heeft u zelf slimme dingen ontwikkeld zoals bijvoorbeeld een Dynamoscript, handige family’s, etc die u wilt delen met de rest van Nederland, stuur dan een mail naar bim@hb-oss.nl dan plaatsen wij deze informatie op de site.

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe gratis kennis? Mail dan uw gegevens naar bim@hb-oss.nl, dan informeren wij u zodra er nieuwe content beschikbaar is.

Voor vragen of opmerkingen kunt u altijd terecht bij Michiel Kitslaar, Hoofd Modelling en Engineering, via mkitslaar@hb-oss.nl

Hartelijke groet en fijne Kerst,  

Namens de afdeling Modelling & Engineering van Hendriks Bouw en Ontwikkeling

Categorie: BIM
Trefwoorden:
Reacties Plaats een reactie
twitterlinkedinfacebookyoutube