NL EN

home

Als techneut werken we als een schakel tussen de disciplines
13 juli 2017 -

Collega’s Anne Spanjers en Maarten Spanjers vertellen over hun rol als werkvoorbereider in het bouwproces.

Anne (36) en Maarten (26) werken op een afdeling van tien mensen. Daarvan zijn er twee trainees en drie stagiaires. En daarnaast zijn er twee vacatures op de afdeling. Beide collega’s hebben na de hogeschool een vervolgstudie aan de TU gedaan en beiden zijn ook na hun studie bij Hendriks gaan werken. Al verschilde de start. Anne: “Ik solliciteerde op een vacature voor werkorganisator, maar tijdens de gesprekken met personeelszaken en de directie stelden zij voor om als trainee te beginnen. Daardoor heb ik het bedrijf goed leren kennen doordat ik ook bij de calculatie, projectontwikkeling, onderhoud & beheer en bij de uitvoering heb meegedraaid. Maar ik vond de werkvoorbereiding toch het leukst. En nog steeds trouwens want hier zit je echt als een spin in het web, ik heb contacten met architecten, met constructeurs en met de projectontwikkelaar. En als techneut is het ook mooi dat ik het uiteindelijke resultaat van mijn werk terug zie, in de fysieke gebouwen.” 
Maarten kwam meer via via binnen, vertelt hij: “Een kennis had mij geïntroduceerd bij een aantal bouwers en ik had al snel een voorkeur voor Hendriks. Zij hadden namelijk als een van de eerste BIM geïntroduceerd en daar waren ze echt een voorloper in. Die hele ontwikkeling vind ik nog steeds heel interessant en ik werk tegenwoordig ook een dag per week op de BIM afdeling. En die afdeling gaan we op korte termijn uitbreiden want er wordt een eigen engineeringsafdeling opgezet. De afdeling start met twee personen, één senior modelleur en één starter. Zo bouwen we als Hendriks zelf steeds meer kennis op en hebben we het beheer van de modellen in eigen regie waardoor we ons in BIM voortdurend verbeteren.” Anne vult aan: “Nu werken we bijvoorbeeld met vier tekenbureaus, maar als we straks in huis gaan BIMmen, hebben we daardoor minder afstemmingsverlies.” 
 
Maar die achternaam Spanjers, dat is geen toeval? “Nee”, lacht Maarten, “we zijn neef en nicht, maar omdat we een hele grote familie hebben en we in leeftijd flink verschillen kenden we elkaar niet zo heel goed.” “We hebben elkaar hier eigenlijk pas goed leren kennen,” beaamt Anne.

Dynamisch

Waar Maarten nu zo’n anderhalf jaar bij Hendriks werkt is Anne al bijna 12 jaar in dienst. Wat is er in die tijd veranderd? Anne lacht: “Heel veel, en heel vaak. Toen ik begon hadden we bijvoorbeeld nog vier inkopers maar die taak is steeds meer bij ons gekomen. Kopersbegeleiders zijn van werkvoorbereiding juist naar projectontwikkeling gegaan, maar vooral de introductie in 2008 van BIM heeft een grote impact gehad. Die vele veranderingen waren niet altijd leuk maar ik heb mezelf daardoor wel steeds kunnen ontwikkelen. Ik ben nu zo’n elf jaar werkvoorbereider maar wat ik nu doe is heel anders dan wat ik 4 jaar geleden deed, of acht jaar geleden.”

De toekomst 

Met de eigen engineeringsafdeling wordt BIM nog belangrijker voor Hendriks, wat kan dat betekenen voor de werkvoorbereiding? Maarten ziet kansen: “De rol en de werkzaamheden van werkvoorbereiders zal zeker veranderen, zeker voor de woningbouw. Want stel dat bewoners straks in virtual reality een woning kunnen samenstellen, waarvan alle specificaties in BIM zitten en die helemaal is uitgeëngineerd? Dan zijn we als werkvoorbereider steeds minder tijd kwijt aan coördinatie en hebben we meer tijd om bouwkundig slimme oplossingen te bedenken.” Anne: “Ik denk dat we voor grondgebonden woningen als eerste die kant op gaan. Maar wie weet hoe BIM en andere technieken zich ontwikkelen, het is wel zaak om daar als bedrijf en als werkvoorbereiders in mee te gaan. Elf jaar geleden had niemand kunnen voorspellen hoe we nu zouden werken en wie weet wat er over elf jaar allemaal mogelijk is, en wat de rol van de werkvoorbereiders dan is.” 

Hendriks als werkgever

En hoe is het om bij Hendriks te werken? Zijn er zaken die beter kunnen? “Natuurlijk,” antwoorden beiden, zo had Maarten het gevoel dat hij in het begin wat beter begeleid had kunnen worden, “dat heb ik ook aangekaart, want mede door drukte had ik soms het gevoel dat ik aan het zwemmen was.” En Anne zou graag zien dat er tijd vrijgemaakt kon worden voor interne projecten. “Nu moet dat vaak bovenop de dagelijkse werkzaamheden gebeuren, waardoor er soms niet de gewenste aandacht aan besteed kan worden en dat is wel eens jammer.” 
 
Maar al met al hebben beiden het goed naar de zin. “Het is als techneut echt heel leuk om als een schakel tussen allerlei disciplines te werken”, stelt Anne, die ook de sfeer roemt: “Het is gewoon een gezellig bedrijf, natuurlijk wordt er hard gewerkt maar ik heb het wel altijd ervaren als een grote familie. Iedereen is ook benaderbaar en je kunt bij wijze van spreken zo bij de directie binnen stappen.” Maarten noemt ook de gezelligheid: “Er worden buiten het werk om veel leuke dingen georganiseerd, zo is er de wekelijkse borrel, maar ook Hendriks Jong Professionals waarin nieuwelingen elkaar leren kennen. De personeelsvereniging (SHOT) is lekker actief en we hebben laatst met een groep sportievelingen meegedaan aan de Breakout Run.“
 
Wilt u meer blogs lezen? Volg ons dan op LinkedIn en blijf op de hoogte!
Geplaatst door: Pierre Freriks
Categorie: BIM, Werken bij Hendriks
Trefwoorden:
Reacties Plaats een reactie
Geplaatst door Ivo om 15:49 uur op 25 juli 2017 Mooie kijk in de keuken Anne en Maarten! HG Ivo
twitterlinkedinfacebookyoutube