NL EN

home

"In onze ontwerpen komt de herinnering aan een plek terug en hoe mensen die plek ervaren"
11 juni 2018 -

Op Strijp R ontwierp HILBERINKBOSCH architecten 80 woningen en appartementen op de locatie van de voormalige beeldbuisfabriek van Philips. Wij spraken met Geert Bosch (architect/eigenaar) en Chris Burghouts (architect) hoe zij de bijzondere geschiedenis van de locatie terug lieten komen in een eigentijds en aansprekend ontwerp. 

In onze plannen zie je de herinnering aan de plek terug 

Geert: “Wij ontwerpen onze plannen vooral aan de hand van de locatie waar we bouwen. Dat is ook waaraan je onze projecten kunt herkennen, en niet zozeer aan een eigen ‘ontwerphandschrift’. Ons startpunt is altijd dat we kijken wat er is en wat er was; wat zijn de bestaande en de verdwenen kwaliteiten? Vandaaruit bedenken we iets nieuws, want het verleden herbouwen voegt niet veel toe maar juist iets toevoegen aan het verleden geeft meerwaarde. Daarom zie je in al onze plannen de herinnering aan een plek terug en hoe mensen die plek ervaren.” 

Alleen architecten in dienst

Geert: “Wat ons ook bijzonder maakt is dat wij alleen maar architecten in dienst hebben en geen tekenaars of projectleiders. Dat is een bewuste keuze, want doordat iedereen zijn of haar eigen plannen volledig doorloopt, beperken we kennisverlies in de processen.“ 
Geert En Chris 
Chris (links), Geert (rechts) en Murphy (de Ierse terriër): “Hier is heel veel aandacht voor het proces en de vraag achter de vraag”

Bureau met veel aandacht voor het proces

Chris: “Ik heb ongeveer 2 jaar geleden bewust gekozen voor HILBERINKBOSCH omdat hier heel veel aandacht is voor het proces en de vraag achter de vraag. Strijp R was mijn eerste project dus daar kon ik meteen vol mee aan de bak! Het mooie was ook dat de geschiedenis van de plek zo duidelijk was en dat zie je ook terug komen in de verwijzingen naar de industriële architectuur.” 

De geschiedenis ligt hier dicht onder het oppervlak

Geert: “Op Strijp R ligt de geschiedenis natuurlijk dicht onder het oppervlak, omdat hier de beeldbuizenfabriek van Philips stond. Dat industriële was dus al een duidelijk deel van de identiteit. We hebben dat bijna letterlijk opgepakt, zodanig dat we ons zelfs even afvroegen of het niet te veel was.” 

We hebben de fabriek teruggebouwd met woningen

Geert: “Op deze locatie stond vroeger Philips’ beeldbuizenfabriek, met hallen met een overspanning van 15 meter en sheddaken. Dat beeldbepalende aspect hebben we terug laten komen door letterlijk de fabriek terug te bouwen met woningen! We hebben namelijk de voetafdruk van de fabriek gehandhaafd en de maatvoering van de hallen per twee woningen terug laten komen. En de maatvoering komt weer terug in de woningdiepte en in de tuindiepte van 7,5 meter. Wij zijn dus echt een stap verder gegaan dan ‘alleen’ in bijvoorbeeld de afwerking of de gevelsteen te verwijzen naar de industrie.”
Strijp R  
”We hebben letterlijk de fabriek teruggebouwd met woningen”
 
Chris: “We laten ook de ventilatietorens van de voormalige glasovens terugkomen in de woningen als torens met trappenhuizen, badkamers en torenkamers. Verder verwijzen we met betonnen elementen in de gevels naar de constructie van de voormalige fabriek. En de gevelstenen en de kozijnen zijn weer geïnspireerd op de fabriekselementen. Daarmee hadden we het ontwerp in de kern al snel duidelijk.” 

Ons werk is ons beste acquisitiemiddel 

Geert: “Wij zijn bij project Strijp R betrokken nadat we door Amvest, voor wie we al vaker werkten, waren uitgenodigd voor een architectenselectie. We werken sowieso vaak voor vaste klanten en daarnaast worden wij ook vaak voorgesteld door stedenbouwkundige bureaus en gemeenten op basis van eerder werk. Wat dat betreft blijkt ons werk ons beste acquisitiemiddel.”

Ervaringen in het project

Chris: “Ik ben heel blij dat het project volledig in BIM wordt ontwikkeld, want daardoor is er nooit twijfel of we het over hetzelfde hebben. We gebruiken namelijk allemaal hetzelfde datamodel en dat werkt heel prettig. Daarnaast is Hendriks ook open in de communicatie en daardoor hebben we ook alle vertrouwen in een prettig proces.” 

Het Bureau 

HILBERINKBOSCH architecten is in 1997 opgericht door Annemariken Hilberink en Geert Bosch. Het bureau is gevestigd in Berlicum en is met ca 12 architecten gespecialiseerd in projectmatige woningbouw. Zowel grondgebonden woningen als appartementen, zowel binnenstedelijk als in landelijk gebied. 

Achtergrond: project Strijp R 

Op de prachtige locatie Strijp R in Eindhoven, bouwt Hendriks Bouw en Ontwikkeling al sinds 2012 voor Amvest aan een nieuw stadsdeel. In een serie interviews en reportages laten wij de diverse stakeholders aan het woord die bij dit project zijn betrokken. Eerder interviewden we projectdirecteur Ralf Peeters van Amvest. 
 
Illustraties hieronder: in de ontwerpen van HILBERINKBOSCH architecten komen de typische elementen van de beeldbuisfabriek terug in onder andere de sheddakwoningen, de torenwoningen en het appartementencomplex 
Sheddak  Torenwoning  Appartementen
Geplaatst door: Pierre Freriks
Categorie: Klant in beeld
Trefwoorden:
Reacties Plaats een reactie
twitterlinkedinfacebookyoutube